Biografi

Henrik Johansson föddes i Karlstad 18 mars 1990. De första 11 åren av hans liv tillbringade han i den lilla byn Björneborg ca 1.5 mil utanför Kristinehamn i Värmland. När Henrik gick i andra klass ville han börja spela ett instrument. Så hans far, som är musiklärare, tog hem några olika instrument åt honom för att testa på och komma fram till vilket han ville börja spela. Alternativen stod till slut mellan saxofon och trumpet. Som ni kanske har förstått valde han trumpeten. Han började med att få lektioner hemma av sin far Anders Johansson, som är brassslärare, i ca 1 år tills han var gammal nog att börja ta lektioner på den Kommunala Musikskolan i Kristinehamn. Även när han började där hade han hans far som lärare i några år. Ungefär 1 år efter han började på musikskolan fick han börja och  spela i den yngsta bålsorkestern som musikskolan hade. 

Åren rullade på i Björneborg och Henrik forstatte att spela och öva trumpet för fullt. När året blev 2001 och Henrik gick i årskurs fem bestämde sig hans familj för att flytta in till Kristinehamn. Efter ca ett år efter flytten till Kristinehamn fick han upp ögenen för rytmer och började ta trumlektioner för Kristinehamns Musikskolas trumlärare Pelle Mattsson. År 2003 fick Henrik en ny trumpetlärare, Per-Johan Norman, som han skulle komma att ha ända tills han tog examen från gymnasiet. Åren rullade på även nu och Henrik började spela bli äldre och började spela några fler ensembler. Han spelade trumpet i en äldre blåsorkester och trummor/slagverk i en annan. Efter något år med trumlektioner började han även att spela i musikslolans slagverksensemble. Det var en ensemble han skulle fortsätta att spela under alla sina resterande år i Kristinehamn. Under dessa år tog Henrik också sina första kliv in i jazzens värld. Han började spela trumpet i musikskolans storband, Lusasken Big Band. Han skulle komma att spela trumpet i detta band under många år tills han ca 2 år före sin studentexamen i gymnasiet bytte och började trumset i samma band. 

Året blev 2006 och Henrik började i gymnaiset. Han sökte och kom in på den linje han ville, Estet musik på Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Under gymnasiet hade Henrik dubbla huvudinstrument, både trummor/slagverk och trumpet. Det var där, under hans 3 år på gymnasiet som hans musicerande verkligen tog fart ordentligt. Han började spela i flera nya ensembler så som skolans afroensemble, Kristinehamns musikkår, det halvproffessionella storbandet 0550 Big Band, ett nystartat Reggae-band, en jazz/funk/fusion-kvartett som kallade sig för Brun 7, m.fl. Han började också att satsa mer seriöst på musiken under gymnasietiden. Det blev klarare och klarare för honom att det var musik han ville syssla med och jobba med i framtiden. I tvåan på gymnasiet var han tillsammans med 0550 Big Band och en då 13-årig sångerska (Sofia Olsson, känd från True Talent 2011) med i TV4's program Talang 2008. Bandet och Sofia tog sig hela vägen från första omgången, till semifinalen och till slut till finalen. Det var en väldigt rolig och nyttig erfarenhet för Henrik och alla de andra i bandet.  

I trean på gymnasiet var det dags att söka till högre musikutbildningar för Henrik. I musikvärlden betyder det oftast att man söker till en folkhögskola med musikinriktning. Det är som ett eller flera år melllan gymnasiet och en eventuell högskola som ger en utbildning med mycket tid att öva för att bli bättre på sitt/sina instrument. Henrik bestämde sig här för att söka sig vidare med klassiskt slagverk som huvudinstrument och han sökte till flera olika folkhögskolor. Till slut valde han att gå på Lunnevads Folkhögskola utanför Linköping. Där gick han i 2 väldigt roliga och utvecklande år med Olle Bohm som sin huvudinstrumentlärare på klassiskt slagverk och med Claes Tilly som lärare på sitt biinstrument, trumpet.

kjhgtfr.jpg

Tiden kom för att söka sig vidare till ännu högre musikutbildningar. Henrik visste precis på vilken skola han ville gå och vilken inriktning, men han var runt och sökte till de flesta av Sevriges musikhögskolor. Efter lång väntetid fick han beskedet att han hade kommit in på den skola och program som han ville, musiklärarprogramet på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Där har han nu börjat en 5-årig utbildning och kommer bli utbildad lärare på klassiskt slagverk, trumset/övrigt slagverk och trumpet. Här har han Håkan Landgren som lärare på klassiskt slagverk/trumset/övrigt slagverk och Kjell Erik Paulsrud som sin lärare på trumpet. Han tycker själv att han har hamnat helt rätt och tycker det är hur kul som helst. 

Henrik går nu sitt andra år på Musikhögskolan Ingesund och han tycker fortfarande det är lika fantastiskt som förut. Under slutet av 2012 började han fått upp ögonen mer och mer för folkmusiken. Detta har resulterat i att han nu mera spelar slagverk i folkmusikensemblen på Musikhögskolan Ingesund tillsammans med de som läser folkmusik som huvudämne. Under hösten 2012 startade han och den mycket duktige spelmannen Hanna Kull (tillika Henriks sambo) en folkmusikdou. Denna duo kallar de för SAAV och de spelar traditionel svensk folkmusik blandat med folkmusik från olika delar av världen på ett modernt och fräscht sätt på fiol och slagverk. Lyssna på SAAVs första EP här: https://soundcloud.com/saavband

Under de senaste åren har Henrik börjat intressera sig mer och mer för att arrangera och komponera. Han Har arrangerat lite till och från sedan gymnasiet men sen han började på Ingesund har det bara blivit mer och mer. Bland hans arrangemang kan man bland annat hitta ett arrangemang för marimba solo av Eric Whitacres kända körverk "Sleep". Komposition är också något som numera ligger honom varmt om hjärtat. Henrik har bland annat komponerat flera solon och etyder för virveltrumma och jobbar för tillfället på sitt första solo för marimba.

Under hösten 2013 fick Henrik ett vikariat som slagverkslärare på Kulturskolan i Karlstad som sträckte sig fram till vårterminens slut 2014. En höjdpunkt under våren 2014 var det en månad långa utbytet Henrik gjorde till Limerick, Irland för att studera och lära sig mer om irländsk traditionell musik och speciellt det mest framstående slagverksinstrumentet på Irland, bodhrán. Efter en månad hade han tillräckligt med kunskaper i både den irländska musiken i allmänhet och om bodhán så att han kunde fortsätta att öva och utvecklas inom detta område även hemma i Sverige. När höstterminen började 2014 fick Henrik åter ett samtal från Karlstads Kulturskola som ville ha honom som vikarie igen. Nu hoppar han in och vikarierar när de behöver. Höstterminen 2014 betydde också att det fjärde av fem år på musiklärarprogrammet på Musikhögskolan Ingesund startade och med stormsteg närmar sig slutet av tiden på Ingesund och nya utmaningar väntar!

Under våren 2015 bildar Henrik tillsammans med fyra studiekamrater gruppen "Lera". Lera är ett folk- och världsmusikband med rötter i den nordiska foilkmusiken. De blev snabbt populära och gjorde många spelningar under våren och tidig sommar. Kulmen på denna period med konserter för Lera är Stockholm Folk Festival den 7-8 augusti där de medverkar under båda dagarna. Under sommaren 2015 bildade Henrik tillsammans med violinisterna Hanna och Emma en trio. kallad för "Triolej" där de kombinerar fioler och slagverk med sång och gitarr. Under sommaren spelar Triolej bland annat i Rottneros Park utanför Sunne vid två tillfällen.

Henrik är verksam mestadels i Arvika och Kristinehamn med omnejd, men har inga problem att förflytta sig längre bort om så behövs. 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)